Dożynki Gminne 2020 – fotorelacja

Miniony weekend był dla nas bardzo pracowity. Zrealizowaliśmy trzy duże wydarzenia. W sobotę odbył się Piknik z Niepodległą w ramach projektu ,,Wolność jest w nas”, podczas którego wystąpili lokalni artyści oraz folkowy zespół REDLIN. Zaprezentowała się również Grupa Rekonstrukcji Historycznych 3 Pułk Strzelców Konnych im, Hetmana Polnego Koronnego Stefana Czarnieckiego w programie pieśni patriotycznych oraz 22 Batalion Lekkiej Piechoty z Dęblina. Tematem przewodnim wydarzenia była rocznica zwycięskiej Bitwy Warszawskiej z 1920 roku. Natomiast niedziela miała charakter zdecydowanie ludowy. Wraz z Gmina Ryki, Rzymskokatolicką Parafią Najświętszego Zbawiciela w Rykach, Kołami Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Ryki, świętowaliśmy Dożynki Gminne. Honorowy Patronat objął Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski. Tradycyjnie rozpoczęliśmy Mszą św. Dziękczynną w uroczystej asyście Orkiestry Dętej z Ryk. Następnie korowód dożynkowy przemieścił się na teren pałacowo-parkowy, gdzie na nowej scenie i w pięknej oprawie zrewitalizowanego parku miejskiego, odbyła się ceremonia wręczenia chleba i prezentacja wieńców przez delegacje KGW z terenu Gminy Ryki. Późne popołudnie to festyn w ramach operacji ,,Warsztaty, jarmark i zabawa ludowa”, zrealizowany w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Na scenie wystąpiły zespoły śpiewacze Karczmiska, Moszczanianki i Pelagia oraz Dztl Ryki wraz z Kapelą Rykowiacy. Imprezę zwieńczyła zabawa ludowa z zespołem The Relax Band. Nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla małych i dużych. Przez cały dzień dostępna była darmowa dmuchana zjeżdżalnia, odbywały się pokazy rękodzieła i pieczenia chleba, udostępniona była wystawa Izby Regionalnej MGCK, gdzie wyrabialiśmy masło metoda tradycyjną. Niewątpliwą atrakcją były kramy trzydziestu wystawców – uczestników konkursu kulinarnego, gdzie można było podziwiać rękodzieło i posmakować tradycyjnych potraw.
Za piękne kwiatowe dekoracje dziękujemy Daglezja Ryki i Wianki nad Wisłą Pracownia Florystyczna. Za przygotowanie darów Bożena Jasek-Pudło. Za przygotowanie witaczy dożynkowych dziękujemy Ewa Ciołek i Jerzemu Antolakowi. Zespołowi Śpiewaczemu ,,Stokrotka” dziękujemy za przygotowanie wianuszków. Niezawodnemu Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡza przepyszne, tradycyjne potrawy, Piekarnia Warowny Sc R za przygotowanie chlebów dożynkowych, OSP KSRG Ryki oraz OSP Budki-Kruków za pomoc w utrzymaniu ładu i porządku.
Podziękowania dla naszych Sponsorów:
firmie JUWENT, Fermie Drobiu Szewczyk i Błachnio, Bankowi Spółdzielczemu w Rykach, PGKiM.

 

[huge_it_gallery id=”179″]